Fashion by decade: 1930s


Η οικονομική ύφεση του 1929 είχε επίδραση και στη μόδα δημιουργώντας μια σειρά από πιο συντηρητικά ρούχα, συγκριτικά με τα '20s. Οι φούστες γίνονται ξανά μακριές και τα waistlines επιστρέφουν και δημιουργούν ξανά το αυστηρό γυνακείο look. Ο κινηματογράφος, επίσης, ασκεί μεγάλη επιρροή στο χώρο της μόδας.


Καπέλα και χτενίσματα


Κλος καπέλο των '30s
Η Loretta Young με κοντά μαλλιά
Τα κλος καπέλα είναι από τα λίγα trends που παραμένουν από τα '20s, καθώς μέχρι και το 1933 ήταν must. Τα κοντά μαλλιά παραμένουν κι αυτά στη μόδα μέχρι τα τέλη των '30s ή και ων '40s για πολλές.

 

 

 

 

 

 

 

Μόδα και κινηματογράφος

 

 

Ο Walter Plunkett έντυσε την Irene Dunne στην ταινία Cimarron (1931). Τα φορέματά της είχαν φουσκωτά μανίκια που έμοιαζαν με πόδια προβάτου, είναι τα λεγόμενα leg-o-mutton sleeves. Τα μανίκια αυτά συντέλεσαν στην καθιέρωση των γυναικείων ρούχων με φαρδείς ώμους.
 

Greta Garbo
Joan Crawford
Το μικρό βελούδινο καπέλο του Adrian για την Greta Garbo στην ταινία Romance (1930) έγινε τάση μετά την προβολή της. Η τουαλέτα του Adrian με τα φουσκωτά μανίκια για την Joan Crawford στην ταινία Letty Lynton (1932) κυκλοφόρησε στα μαγαζιά και πούλησε 500,000 κομμάτια παγκοσμίως. Το barbecue dress
Vivien Leigh
Στην ταινία Gone with the Wind (1939) ο Walter Plunkett σχεδίασε για την Vivien Leigh- στην ταινία, η Scarlet O' Hara- το λεγόμενο barbecue dress. Ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές φόρεμα, που πολλοί προσπάθησαν να το αντιγράψουν, όμως δεν τα κατάφεραν. Το στυλ της Scarlet, γενικότερα, αποτέλεσε έμπνευση και για νυφικά φορέματα.

Lana Turner
Sweater girl
Η Lana Turner στην ταινία They Won't Forget (1937) καθιέρωσε το look των Sweater Girls, οι οποίες κυκλοφορούσαν συνήθως με πουλόβερ και φρόντιζαν ό, τι κι αν φορούσαν να τονίζει το στήθος τους. Αυτό αποτέλεσε τάση μέχρι τα '50s.

 

 

 

 

 

 

Αξεσουάρ

 

 

Opera gloves
Αξεσουαρ στο χρώμα mimoza yellow
Τα γάντια ήταν πολύ σημαντικά για ένα ολοκληρωμένο look. Οι γυναίκες φορούσαν με τις βραδυνές τους τουαλέτες γάντια που έφταναν μέχρι τον αγκώνα. Ενώ, με τα πρωινά τους κοστούμια φορούσαν ή πολύ κοντά ή πολύ μακριά γάντια, πάων από τον αγκώνα, τα λεγόμενα opera- length gloves. Οι κατασκευαστές τώρα παρουσιάζουν συνδιασμούς από ασορτί αξεσουάρ όπως: καπέλο και γάντια (πολλές φορές και παπούτσια), γάντια και κασκόλ ή καπέλο και τσάντα. Οι συνδιασμοί αυτοί ήταν πάντα σε πιασάρικα για την εποχή χρώματα.

Οι σχεδιαστές


Ο ποδόγυρος χαμηλώνει ξανά για τον Jean Patou, ο οποίος αποφασίζει να ξεχάσει τα κοντά φορέματα των '20s. Μάλιστα, κάνει τάση τις ασύμετρες φούστες για να μην φαίνεται έντονη η μετάβαση από τα '20s
H Elsa Schiaparelli έρχεται να ανατρέψει τα πάντα αυτή τη δεκαετία. Εφαρμόζει τα φερμουάρ και τα συνθετικά υφάσματα. Σχεδιάζει απλά κοστούμια σε έντονες όμως αποχρώσεις και καθιερώνει τις ραμμένες τουαλέτες με ασορτί σακάκια, συνδιασμό τον οποίο οι γυναίκες προτιμούν για το θέατρο, τα νυχτερινά κλαμπ ή τα καλά εστιατόρια.     
Το shocking pink
Το lobster dress
Ακόμη, εφευρίσκει το λεγόμενο shocking pink, χρώμα που θα αποτελέσει την υπογραφή της τα επόμενα χρόνια. Η Schiaparelli είναι σχεδιάστρια που επηρεάζεται έντονα από την τέχνη και ιδιαίτερα από το κίνημα του σουρεαλισμού. Το 1937, σε συνεργασία με τον Salvador Dalí έφτιαξε το φόρεμα- αστακός (the lobster dress), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των '30s για τη μόδα αλλά και την τέχνη. Φόρεμα του Norman Hartnell
Φόρεμα της Madeline Vionnet
Ο Norman Hartnell είναι πιο συντηρητικός και επιμένει στο παραδοσιακό γυναικείο μοντέλο. Σχεδιάζει απλά και όμορφα φορέματα και χαλαρές φούστες στο μήκος της γάμπας. Τέλος η Madeline Vionnet τονίζει τις γυναικείες καμπύλες με τα φορέματά της να ακολουθούν το περίγραμμα του σώματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Άλλες τάσεις


Φόρεμα με halter neckline
Μπολερό 
Στα μέσα της δεκαετίας οι γυναίκες συνίθιζαν να φοράνε με τα φορέματά τους ένα μπολερό ή ένα σάλι. Ενώ, στα τέλη της δεκαετίας, δίνεται έμφαση στην πλάτη με halter necklines (τιράντες ή κορδέλες που κατέληγαν στο λαιμό) ή εξώπλατες τουαλέτες με μανίκια. 

xoxo, Κατερίνα 

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top