Τοξικές σχέσεις


Είστε μαζί. Αλλά ταυτόχρονα δεν είστε. Μήπως έχετε ελεύθερη σχέση; Αλλά όχι, δεν θα σκεφτόσουν ποτέ να κάνεις κάτι με άλλον. Αυτός, όμως, ποτέ δεν ξέρεις. Είναι ο "κακός", για τον οποίο σε έχουν προειδοποιήσει οι γύρω σου, αλλά παρόλ' αυτά δεν σου καίγεται καρφάκι. Δεν σου ζήτησε ποτέ να είστε μαζί αλλά νιώθεις μια περίεργη σύνδεση μαζί του. Σαν να τον ξέρεις χρόνια. Όταν τον ρώτησες σου είπε πως έχετε κάτι, αλλά είναι καλύτερα να το δείτε και οι δύο πιο χαλαρά. Για να βγείτε πρέπει να τον παρακαλέσεις, όμως μόλις αυτός σε ρωτήσει τι θα κάνεις σήμερα, εσύ ακυρώνεις όλα σου τα σχέδια. Πολύ πιθανό να σου έχει διηγηθεί κάποια δακρύβρεχτη ιστορία για εκείνη που τον πλήγωσε πολύ κι εσύ σκέφτηκες κατευθείαν "αχ, τον καημένο!". Μπορεί ακόμη, να σου είπε πως δεν μπορεί πια να νιώσει ή να αγαπήσει, ή κάτι παρεμφερές. 


Αν ταυτίζεσαι με κάτι από τα παραπάνω, τότε μάλλον διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο. Τα συνηθέστερα σενάρια στην περίπτωσή μας είναι τρία: α) φοβάται τη δέσμευση, β) δεν σε παίρνει στα σοβαρά και περνάει απλά την ώρα του, γ) δεν έχει ξεπεράσει την πρώην του.

Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση. Μπορεί όντως να φοβάται τη δέσμευση και να μη θέλει πολλά, γιατί την έχει πατήσει και στο παρελθόν. Και ποιος δεν την έχει πατήσει, άλλωστε; Το σημαντικό όμως είναι να ξεπερνάμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και να είμαστε σίγουροι όταν κάνουμε μια νέα αρχή. Από την άλλη, μπορεί να είναι ανασφαλής και απαισιόδοξος και να μην πιστεύει πως του αξίζει να έχει κάτι καλό στη ζωή του. Έτσι, μπορεί να αποφεύγει τη δέσμευση φοβούμενος μην παρασύρει και κάποιον άλλον στην δική του μίζερη ζωη. Ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να ασχοληθεί πρώτα με τον εαυτό του και μετά με άλλους ανθρώπους.


Για τη δεύτερη περίπτωση ανέφερα πως μάλλον δεν σε παίρνει στα σοβαρά και απλά περνάει την ώρα του. Ο άνθρωπος αυτός είναι εγωιστής ή ακόμη και παρτάκιας. Θέλει απλά να περάσει την ώρα του περιμένοντας την επόμενη και δεν τον νοιάζει αν εσύ έχεις αισθήματα. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να σου έχει πει πως αυτός δεν είναι για πολλά πολλά- κάτι που εσύ επιλεκτικά αγνόησες. Άρα, πάντα θα βγαίνει από πάνω, γιατί έχει ξεκαθαρίσει αρχικά τη θέση του. Καλό είναι να αποφεύγονται αυτοί που θα σου παρουσιάσουν σημάδια πως περνάνε απλά την ώρα τους μαζί σου κι εσύ είσαι "αναλώσιμη"- εκτός, φυσικά, αν νιώθεις το ίδιο.


Σχετικά με την τρίτη περίπτωση, το πιθανότερο είναι να έχει βγει πρόσφατα από μία σχέση και να μην είναι έτοιμος για κάτι σοβαρό (απολύτως κατανοητό). Από την άλλη, μπορεί να υπήρξε κάποια η οποία τον "σημάδεψε" ριν 20 χρόνια!- και του έχει γίνει εμμονή. Για παράδειγμα, μπορεί να του έχει δημιουργήσει έναν τύπο και να ψάχνει παντού αυτήν (εξωτερικά ή εσωτερικά). Ή να είναι προκατειλημένος απέναντι... στις μπαλαρίνες! Ή να είναι κολλημένος σε ένα συγκεκριμένο όνομα. Πολλά μπορώ να πω για αυτήν την περίπτωση, όμως για να μη μακρυγορώ λέω απλά πως οι προσωπικές σχέσεις αυτού του ανθρώπου είναι απλά μια εμμονή. 

Τέλος, είναι πολύ πιθανό κάποιος να συνδυάζει όλες ή κάποιες από τις περιπτώσεις. Είναι καθαρά υποκειμενικό το τι "πρέπει" και τι "δεν πρέπει" να κάνεις. Παράγοντες που μπορούν να το επηρεάσουν είναι ο χαρακτήρας σου, το τι θέλεις και τι όχι από μία σχέση και φυσικά τα συναισθήματά σου. Κάτσε σκέψου λοιπόν αν σε πληρεί αυτή η σχεδόν σχέση ή αν χαραμίζεις πολύτιμο χρόνο  ή αν ακόμη σε κάνει δυστυχισμένη.

xoxo, Κατερίνα

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top