Τα 4 μαγικά φίλτρα που σε ταξιδεύουν στον κόσμο του αλκοόλ

~Του Μιχαήλ Παπαβασιλείου~ 

Οι γεύσεις στον κόσμο του αλκοόλ έχουν γίνει ανάρπαστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ακμή στον χώρο του μπαρ και τις παρασκευής κοκτέιλ σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Οι ρυθμοί γίνονται όλο και πιο γρήγοροι, άρα και πιο «Hot» και σε συνδυασμό με την άφιξη της άνοιξης και του καλοκαιριού ο κόσμος στρέφεται στο Gin, την Tequila, το Rum και την γνωστή σε όλους μας ‘’Voda’’.
Gin….τι να πεις γι’ αυτό το σεβαστό και απίστευτο απόσταγμα που βγήκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία τον 16ο μ.Χ. αιώνα, για φαρμακευτική χρήση. Σαφώς κι ο κόσμος για την ίδια χρήση το πίνει, αλλά βλέπω οι περισσότεροι να«λαλεύουν» κι όχι να γίνονται καλύτερα. Το συγκεκριμένο πιοτό περιέχει τόσα βότανα και αρωματικές ουσίες που μέσα σ’ ένα κοκτέιλ θα αναδείξει τον ενθουσιασμό, την μαεστρία και την δύναμη του από εκεί που δεν το περιμένεις.


Tequila για όλους όσους έχουν κάνει μεθύσι γνωρίζουν την δύναμη της και το πόσο ανατρεπτική και καυτή μπορεί να γίνει.Το δώρο μιας Θεάς. To παιδί του Pulque….Πρώτη φορολογία 1608. Πρώτη άδεια 1795 σε ποιόν; Cuervo!


Σαφώς και κατάγεται από το Μεξικό και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Ενώ για ν’ αναπαραχθεί η tequila κόβονται τα φυτά της Blue Agave που χρειάζεται να φτάσουν σε ηλικία τουλάχιστον 10 ετών και ζυγίζουν 50 κιλά το ένα! Δεν το λες και λίγο ούτε σε βάρος ούτε σε χρόνο ,αλλά οι λάτρεις της tequilas γνωρίζουν και θα κεντρίζει τους ουρανίσκους μας για πολλά χρόνια ακόμη.


Rum! Αχχχχ αυτό το ρούμι… στις πιο δύσκολες στιγμές θα σε μαγέψει με τις γεύσεις του και θα σε κάνει να μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο, εκτός από την επόμενη γουλιά σου. Όμως και στις χαρούμενες μέρες θα σε ανεβάσει ακόμη παραπάνω! Το γνωρίζουμε όλοι από το Mojito ή Μοjadito για τους λίγο πιο παράξενους. Κι αυτό καθιερώθηκε περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα , με τους ιθαγενείς της Καραϊβικής να το ονομάζουν Tafia. Αν αρχίσω και σας λέω που παράγεται θα γράφω μέχρι αύριο, λόγω ότι κάθε μέρος επιδεικνύει και μία διαφορετική γεύση του. Τέλος, αποστάζεται από το σιρόπι ζαχαροκάλαμου ή από την μελάσα! Ναι ξέρω τώρα μείνατε, αλλά μην τρελαίνεστε επειδή είναι λίγο καλύτερης ποιότητας από το ζαχαροκάλαμο.


Γνωρίζω πως όλοι περιμένατε αυτή την στιγμή για να σας πω επιτέλους γιατί Voda ρε αδερφέ; Και όχι Vodka; Εε γιατί εμάς τους «υποτιθέμενους» Bartenders μας αρέσει ν’ αλλάζουμε τα ονόματα αλκοολούχων αποσταγμάτων για να δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον για εξερεύνηση στον πελάτη. Bότκα είναι στα ρώσικα το «νεράκι» (έλα Χριστέ και Kύριε, δεν είναι στα καλά τους αυτοί εκεί πάνω). Η πιθανή προέλευση της δεν έχει διευθετηθεί ακόμα με δύο χώρες ουσιαστικά να πολεμάνε γι’ αυτή. Η Ρωσία που όλοι γνωρίζουμε και λένε ότι στα τέλη του 9ου αιώνα εμφανίσθηκε και η άσημη Πολωνία που διεκδικεί την απόσταξη της βότκας, από τις αρχές του 8ου αιώνα.Παρόλα αυτά είναι μία τεράστια παραγωγή και ο πρώτος που την ζυθοποίησε ήταν ο Sydnayska Kruegerx, που αργότερα εξελίχθηκε στην εταιρεία γνωστή ως σήμερα Smirnoff. 


Τελικά, η ιστορία αυτών των ποτών είναι μεγάλη και σαφώς πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί εμείς οι Έλληνες αγαπάμε το αλκοόλ και αυτό πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε πιο υπεύθυνοι και να γνωρίζουμε τι επιτέλους πίνουμε.
 

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top