Μπόμπες…και βραδινές έξοδοι

~Του Μιχαήλ Παπαβασιλείου 


Η νυχτερινή ζωή είναι μία από τις πιο «must» συνήθειες του Έλληνα. «Βγαίνει, πίνει και στον δρόμο του τίποτα δεν αφήνει», όπως έλεγε κι ένας αλκοολικός κάπου, κάποτε σ’ ένα μέρος της αγαπημένης μου Χαλκιδικής. Όμως κανείς δεν προετοιμάζεται σωστά πριν την νυχτερινή έξοδο σε κάποιο club ή lounge bar. Όλοι σκέφτονται απλά το πόσο θα πιούνε και θα περάσουν καλά ( αυτό είναι και το λογικό φυσικά), αλλά την επόμενη μέρα κλαιγόμαστε γιατί δεν προσέξαμε πόσο μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κάναμε και λέμε στον εαυτό μας ότι είναι η τελευταία φορά που θα «αλκοολιστούμε».
Όλα αυτά ξεχάστε τα και διαβάστε προσεκτικά τι πρέπει να κάνουμε πριν , αλλά και κατά την διάρκεια της νυχτερινής μας «περιπλάνησης».
1. Χρειάζεται να είμαστε καλά σωματικά και όχι κουρασμένοι και πηγαίνοντας εκεί με το μισό μάτι κλειστό και το άλλο στον Θεό!

2. Ψυχολογίααα, να την θυμάστε αυτή την λέξη. Αν δεν είστε καλά ψυχολογικά μην μπείτε καν στον κόπο να πάτε μέχρι την πόρτα του μαγαζιού , επειδή μόλις μπείτε μέσα υπογράφεται καταδίκη με την κίτρινη τεκίλα ( εγώ με την τεκίλα σοκολάτα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

3. Πριν βγείτε να κάνετε μία στάση για φαγητό. Μη σας πω να σκάσετε κιόλας, γιατί μετά θα πίνετε τα gin tonic σαν νερό και δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα και άνετοι θα το παίζετε μπροστά σε γνωστούς και φίλους.

4. Δυστυχώς εδώ παίζει ρόλο αν είστε γυναίκα ή άντρας . Ναι, ναι ξέρω ότι και οι γυναίκες μπορούν να πιούν πολύ, όμως όχι όλες και σε σύγκριση με τους άντρες είναι λες και συγκρίνουμε το Θεϊκό τζιν με την άοσμη ,αόμματη, χωρίς γεύση βότκα ( να και λίγο ρατσισμός). Ο ανδρικός πληθυσμός αντέχει περισσότερο δυστυχώς ή ευτυχώς και πρέπει να το αποδεχτεί αυτό το γυναικείο φύλο και να μην τους ανταγωνίζονται τόσο.

5. Εδώ οι γνώμες είναι λίγο τετριμμένες, οι πιο παχουλοί και παχουλές μπορούν να καταναλώσουν πολύ περισσότερο από τους λιγνούς και τις «στέκες» γυναίκες. Όμως έχω δει αρκετές φορές ακριβώς το αντίθετο και να υπάρχει μεγάλη διαφορά συμπεριφοράς και ωριμότητας προς την κρίση του καθενός για το αλκοόλ που καταναλώνει. Καταλαβαίνω ότι θα λέτε από μέσα σας τι χαζομάρες μας «τσαμπουνάει»αυτός τώρα , εφόσον το σκεφτείτε λίγο πιο λογικά και σφαιρικά θα καταλάβετε τι εννοώ.


«Μπόμπα» ή αλκοόλ χαμηλότερης ποιότητας, πείτε το όπως θέλετε, απλά μην το πίνετε! Κάνει πολύ μεγάλο κακό στην υγεία και είναι δύο και τρεις φορές πιο επιβλαβές από ένα αυθεντικό ποτό. Στην τελική δεν γίνεται να πληρώνεις 7-9 ευρώ ένα ποτό «μπόμπα» και να πηγαίνεις σ’ ένα διαφορετικό μαγαζί και με τις ίδιες τιμές να πίνεις ποιότητα. Νιώθεις και πως σε εκμεταλλεύονται κιόλας. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποια έξυπνα tips για να ξέρετε τι επιτέλους πίνετε και να γίνετε υπεύθυνοι καταναλωτές έστω και μία φορά στην ζωή σας.

1. Μόλις δοκιμάσετε από το ποτό σας και στο τέλος σας αφήσει μία ξινή γεύση στο τέλος και με αναψυκτικό μέσα είναι «μπόμπα». Απλά αφήστε το στην άκρη και πείτε στον σερβιτόρο να το κάνει ο μπάρμαν τουλάχιστον πιο ελαφρύ ή ακόμα καλύτερα σηκωθείτε, πληρώστε και μην ξαναπατήσετε το πόδι σας.

2. Εάν πάρετε μπουκάλι επιβεβαιωθείτε ότι δεν είναι ήδη ανοιγμένο ( μου έχει τύχει και το γύρισα πίσω κατευθείαν, με αποτέλεσμα να παραγγείλουμε κάτι άλλο). Επίσης να μην είναι χτυπημένο γιατί μπορεί να έχει σπάσει και ειδικά πάνω στο στόμιο.

3. Να δείτε αν η ετικέτα είναι σωστή και όχι με βουλγάρικες επιγραφές, διότι μόλις τελειώσει το μπουκάλι δεν θα βλέπετε μπροστά σας.
4. Εφόσον πίνετε σκέτο κάποιο απόσταγμα, κατά κύριο λόγο whiskey και αρχίζει να σας καίει ο λαιμός, η γλώσσα και το στομάχι...γνωρίζεται τι σημαίνει να μην τα λέμε 100 φορές.

5. Τελευταίο και επιτακτικό για μπουκάλι! Παιδιά να έχει μπίλια, εκείνο το στρογγυλό που δεν αφήνει να τρέχει πολύ αλκοόλ και μας δείχνει, ας πούμε, ότι είναι ασφαλές και δεν έχει υπάρξει κάποια διαστρέβλωση ποιότητας του ποτού.
Γνωρίζω πως όλα αυτά που γράφω σας φαίνονται περίεργα και χαζά , γιατί ο άλλο θα πει «τι λες ρε φίλε τώρα; θα κάθομαι να ψάχνω αν είναι «μπόμπα» ή όχι; εγώ να βγω θέλω». Το καταλαβαίνω απόλυτα, όμως σας εύχομαι να μην βρεθεί κάποιος γνωστός σας στο νοσοκομείο ή εσείς οι ίδιοι με κίνδυνο την ζωή σας. Η υπεύθυνη κατανάλωση χρειάζεται και υπεύθυνους ανθρώπους για να μην ξεφύγει από τα όρια.

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top