Κέλτες ή Νίντζα; Το ουίσκι σε άλλο level!


Η Σκωτία και η Ιαπωνία μάχονται τα τελευταία χρόνια για το θρόνο του καλύτερου ουίσκι στο κόσμο. Η πρώτη, αποστάζει από τον 15ο αιώνα, ενώ η δεύτερη τα τελευταία 100 χρόνια. Ποιά θα πάρει τα σκήπτρα στο άμεσο μέλλον; Κανείς δε γνωρίζει…
   
    Η Σκωτσέζοι που έχουν μία από τις δυνατότερες ποτοποιίες whisky στον κόσμο, νιώθουν τη χώρα της Άπω Ανατολής όλο και πιο γρήγορα ν’ αναπτύσσεται στο κομμάτι των ποτών και πιο ειδικά στο ουίσκι. Κανείς δεν περίμενε ό,τι μία χώρα σαν την Ιαπωνία θα μπορούσε να κεντρίσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς ποτών. Σαφώς και θέλει ακόμη πολύ δουλειά για να φτάσει σαν brand το Scotch whisky, όμως οι δυνατότητες και τα αποστάγματα που βγάζει έχουν βρει απόηχο σε όλο τον κόσμο.
Scotch Whisky
    To Σκωτσέζικο ουίσκι διαχωρίζεται από τ’ άλλα ( Ιρλανδία, Αμερική, Αγγλία, Καναδάς, ΗΠΑ) με την ονομασία Malt. Σημαίνει ότι το whisky παράγεται μόνο από κριθάρι. Στην πραγματικότητα, οι όροι Malt και Scotch ταυτίζονται, αφού στην Σκωτία παράγονται σχεδόν αποκλειστικά αυτά τα δύο. Είναι αξιοσημείωτο γεγονός ότι απαιτούνται 10 κιλά κριθάρι για να παραχθούν μετά βίας 3 λίτρα whisky, ενώ ένα μέρος αυτών των τριών λίτρων θα εξατμιστεί κατά την παλαίωση. Υπολογίζεται ότι στον ουρανό της Σκωτίας εξατμίζονται ετησίως 12.000.000 λίτρα whisky! Οι ντόπιοι το ονομάζουν «μερίδιο των αγγέλων». «Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από πότε οι άνθρωποι κάνουν απόσταξη αλκοόλ, αλλά φαίνεται πως η διαδικασία εφαρμόζεται τουλάχιστον εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η πρώτη γραπτή απόδειξη λέει πως η απόσταξη στη Σκωτία χρονολογείται στον 15ο αιώνα, επομένως καταλαβαίνουμε ότι είναι ο βασιλιάς των αποσταγμάτων. Είναι το απόσταγμα  που έχει κατακτήσει τον κόσμο και μπορείς να το απολαύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη» τονίζει ο Γιώργος Σκουρός, Εxecutive Cocktail Trainer.     Επιπλέον,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία αποτελούν και οι Vintage εκδόσεις οι οποίες αποτελούνται από Malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα Brand σε αυτή την κατηγορία, προέρχονται από τα αποστακτήρια των Bowmore, Glenfiddich, Glenrothes και Lagavulin.
Japanese Whisky
    Τα Ιαπωνικά ουίσκι είναι μία καινούργια και πολύ αγαπητή μόδα στην Ελλάδα. Οι τρόποι παλαίωσης και απόσταξης είναι περίπου όμοιοι με αυτές των Σκωτσέζικων αποστακτηρίων. Χρησιμοποιώντας κριθάρι και όχι ρύζι όπως το γιαπωνέζικο σακέ( που νομίζουν αρκετοί). Τα περισσότερα Japanese Whisky είναι πιο απαλά, ελαφριά και γλυκά στη γεύση σε σχέση με τα scotch. «Το Ιαπωνικό whisky σε σχέση με το scotch δεν είναι τόσο γνωστό, όμως έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια! Που οφείλεται αυτό; Η ιστορία λέει ότι όταν ένα κιβώτιο σκωτσέζικο ουίσκι έφτασε στην Ιαπωνία το 1872, είχε τόση απήχηση στους Ασιάτες, που ξεκίνησε η οικιακή παραγωγή του ποτού, η οποία εν τέλει οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου αποστακτηρίου του Yamazaki το 1923» μας εξιστορεί ο κ. Σκουρός.
    Σήμερα η εταιρεία βγάζει παραπάνω ετικέτες, από τις οποίες λίγες διατίθενται εκτός Ιαπωνίας. Αυτές είναι: το 12άρι Hakushu, το 12άρι Hibiki που είναι και το αγαπημένο ουίσκι των Γιαπωνέζων και τα 12 και 18 ετών Yamazaki. «Το 2004 το Yamazaki, ένα 18άρι single malt ιαπωνικό ουίσκι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ. Είχε μία γεύση πικάντικη με νότες καραμέλας και μελιού όπως ένα σκωτσέζικο single malt.Από τότε, η Ιαπωνία κερδίζει συνεχώς χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ουίσκι. Το 2012, το 25άρι Yamazaki κέρδισε 300 single malts από όλον τον κόσμο σε ένα διαγωνισμό τυφλής δοκιμής ουίσκι.    Εκτός από το Yamazaki στο προσκήνιο ήρθε κι ένα άλλο Ιαπωνικό ουίσκι, εν ονόματι Nikka. Προσφάτως εξήγαγε δύο καινούργιες ετικέτες: το 12ετές Taketsuru Pure Malt που το χαρακτηρίζει μία πιο φρουτώδεις και γλυκιά γεύση. Και το 15ετές Yoichi Single Malt, το οποίο συμπίπτει περισσότερο με ένα καπνιστό σκωτσέζικο ουίσκι( π.χ. Talisker).

Διαφορές και ομοιότητες αυτών των δύο
    Οι κανόνες παρασκευής του ποτού στην Ιαπωνία δεν έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες της Σκωτίας. Στην Άπω Ανατολή τα ουίσκι κατηγορίας Malt, προέρχονται από βρασμένο κριθάρι ενός και μόνο αποστακτηρίου, ενώ επιτρέπεται η ανάμιξη διαφόρων παρτίδων μεταξύ τους. Τα ουίσκι κατηγορίας Blended, συνδυάζουν μέρη από Malt και μη, whisky, διαφόρων  ηλικιών και από διαφορετικά μάλιστα αποστακτήρια.
    Αντίθετα με αυτό που συνηθίζεται στα σκωτσέζικα αποστακτήρια, όπου οι ποτοποιοί αναμιγνύουν ελεύθερα τα βαρέλια από διάφορες μάρκες μεταξύ τους για να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες, στο ιαπωνικό σύστημα οι εταιρείες δημιουργούν νέες ποικιλίες μπλέκοντας βαρέλια της ίδιας και μόνο εταιρείας και αποστακτηρίου, διατηρώντας όλες τις διαδικασίες «εντός των τειχών».
    Για την παλαίωση του ουίσκι  μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος βελανιδιάς, ενώ ακόμα ένας παράγοντας που διαχωρίζει το ιαπωνικό από τα άλλα της κατηγορίας του, είναι η χρήση της ιαπωνικής ποικιλίας βελανιδιάς  Mizunara. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δίνει στο ουίσκι ένα ιδιαίτερο γλυκό και πιπεράτο άρωμα.
    Επίσης, σημαντικό στοιχείο για την ποιότητα του προϊόντος είναι η καθαρότητα του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τους. Το νερό από τις βουνίσιες πηγές, όχι μόνο συμβάλει στην ποιότητα του ποτού, αλλά οι Γιαπωνέζοι bartenders φροντίζουν ακόμα και στο σερβίρισμα για την ποιότητα του προϊόντος, χρησιμοποιώντας πολύπλευρα παγάκια τα οποία λιώνουν  πιο αργά από τα συνηθισμένα και λάμπουν σαν διαμάντια μέσα στο ποτήρι, δίνοντας ακόμα πιο γοητευτική αίσθηση στο ουίσκι.    Σε ερώτηση για το πού υπερτερεί το σκωτσέζικο ουίσκι περισσότερο από το ιαπωνικό και πιο είναι value for money ο Executive Cocktail Trainer απάντησε τα εξής: «Δεν μπορώ να είμαι κάθετος σε αυτό αν και είμαι λάτρης των σκωτσέζικων whisky! Οι Ιάπωνες πήραν την τεχνογνωσία από τους Σκοτσέζους όπως προ είπα. Αλλά όπως γνωρίζουμε είναι ένας λαός που συνεχώς μας εκπλήσσει με τις καινοτόμες ιδέες του. Καλό  θα είναι να αναμένουμε τις εξελίξεις προτού πούμε κάτι τέτοιο.», όσον αφορά για τιμή του «Σίγουρα το Σκωτσέζικο! Είναι κάτι  ‘’φρέσκο’’ το Ιαπωνικό Whisky και μάλιστα από πολύ μακριά, επομένως, η απόσταση και η σχετικά σε αρχικό στάδιο εισαγωγή στην χώρα μας το κάνει πιο ακριβό.»
Recipe Cocktails:
·        Scotch Whisky
                                                       I.            50 ml Johnny Walker Blue Label
20 ml Aloe Vera
10 ml white grape juice
2 dash vanilla & cherry bitter
·        Japanese Whisky
                                                    II.            40 ml Kikori Japanese Whisky
10 ml Galliano liqueur
15 ml Averna Amaro
2 dash Barrel- aged bitter

Αποτέλεσμα:

    To Japanese Whisky είναι ο νέος που είναι και ωραίος, αλλά το Scotch είναι ο παλιός που είναι και αλλιώς. Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους σίγουρα, όμως κανείς δεν γνωρίζει ποιός θα κυριαρχήσει ανάμεσα στα μπαρ τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Σκουρός κλείνει με τα εξής λόγια «Το ρεύμα ξεκίνησε δειλά και σήμερα δυναμώνει παρόλο που το εύρος των εισαγωγών στη χώρα μας είναι πολύ μικρό. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση σε Ιαπωνικά whisky χωρίς να σημαίνει ότι είναι έτοιμα να εκθρονίσουν τα Σκωτσέζικα. Τουλάχιστον όχι ακόμα!»

Tip: Το όνομά του προέρχεται από το κέλτικο «uisge beatha», στην Σκωτία, την Αγγλία και τον Καναδά απαντάται ως «Whisky», ενώ στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία ως «Whiskey».


CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top